Środa, 28.10.2020r.
Witajcie dzieci!
Na dziś przygotowałam dla Was
matematyczne zadanie kulinarne.
Gotowi? To zaczynamy !
Poszukajcie w domu następujących składników, obejrzyjcie je, powąchajcie i odmierzcie ich potrzebną ilość:
1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki ( ok. 2 duże sztuki)
2 łyżki orzechów włoskich (rodzynek lub żurawiny)
1 1/3 szklanka mąki pszennej (= 200g)
1/3 łyżeczki soli
1 1/3 łyżeczki cynamonu
1 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
Czas na przygotowanie ciasta:
- W
misce wymieszać mąkę z solą, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą.
Odstawić na bok.
- Orzechy
posiekać. Odstawić na bok.
- Cukier
i olej przełożyć do miski. Miksując mikserem na najwyższych obrotach
dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać mąkę, mieszając do
momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką marchew i
orzechy.
- Ciasto
przełożyć do formy keksowej (o długości 25cm) wysmarowanej masłem (lub
margaryną) i posypanej mąką.
- Piec
w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze
180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w
piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat,
a lekko ciepłe wyciągnąć z formy i na kratce pozostawić do całkowitego
ostygnięcia.
Powodzenia i smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz